El COVID-19, més conegut com a Coronavirus, és un virus de propagació ràpida i altament víric. Per això, totes i cadascuna de les recomanacions que des de les autoritats sanitàries (el Ministeri de Sanitat o el Departament de Salut de la Generalitat) es donen són molt clares: no viatgeu si no és estrictament necessari. 

És important saber quines són les condicions establertes al país d’origen per fer front a aquesta pandèmia. Per exemple, el Govern italià va decretar, el passat 9 de març, un tancament històric de país que afecta a més de 60 milions de persones. Degut a aquesta mesura, algunes companyies aèries (com EasyJet o Lufthansa) van prendre la decisió de cancel·lar vols i, fins i tot, alguns països, com Espanya, van anul·lar els trajectes aeris directes cap a Itàlia.

No obstant això, des de Catalans pel Món, t’explicarem un seguit de consells o procediments que has de realitzar en cas que et trobis atrapat al país on has viatjat o en cas que el teu vol de tornada hagi quedat anul·lat per la companyia amb la que viatjaves:

 • Degut aquesta pandèmia, l’Executiu espanyol ha decidit declarar l’estat d’alarma. Davant aquesta situació, i en cas que no et sigui possible tornar a Catalunya, has de consultar i estar molt pendent de la web del Ministeri d’Exteriors del Govern espanyol; ja que allà serà on podràs trobar tota la informació relacionada amb les noves mesures exteriors per fer front al COVID-19.
 • És important també estar en contacte amb els consolats i les ambaixades espanyoles. Ells t’informaran també de totes les restriccions que hi ha i de les possibles solucions a les que et pots adherir per poder tornar a Catalunya.
 • En cas que el teu país d’origen, en aquest cas Espanya, no hagi decidit tancar aeroports i fronteres, però tens el vol cancel·lat, t’has de dirigir a l’Agència Espanyola de Seguretat Aèria (AESA) o consultar els webs dels aeroports per saber quin és l’estat del teu vol. A més a més, has de saber que segons el Reglament (CE) nº 261/2004, tens dret a:
  • Informació per part de la companyia aèria que t’ha cancel·lat el vol, així com un imprès amb les condicions d’assistència i compensació.
  • Una assistència que contempli menjar i beguda, dues trucades telefòniques i, en cas que fos necessari, allotjament. També tens dret a que el transport entre l’allotjament que t’han assignat i l’aeroport de sortida quedi cobert per la companyia.
  • Reemborsament o transport alternatiu fins al destí final. La companyia t’ha d’oferir tres opcions.

Si encara no has viatjat, és molt important que consultis els terminis o condicions que la teva companyia ofereix davant la situació provocada pel Coronavirus. En cas que hagis adquirit el teu viatge a través d’una agència, posa’t en contacte amb ells per a que t’informin de seguida de les condicions i les situacions que et pots trobar. Assegura’t abans de marxar que, en cas que s’anul·li o es cancel·li un vol, l’agència et donarà resposta i una solució.

Per últim, és important que tinguis present les mesures i protocols que les autoritats sanitàries han establert per reduir al mínim les opcions de contagi com ara evitar el contacte proper o directe amb persones que puguin patir infeccions respiratòries agudes o que presentin símptomes com tos o expectoració. A més a més, recorda tenir cura de la teva higiene personal. Renta’t les mans amb aigua i sabó de forma regular i utilitza solucions alcohòliques de 70% per desinfectar. En cas de dubte, visita el web del Departament de Salut de la Generalitat o el Ministeri de Salut del Govern Espanyol per saber com procedir en cada moment.

2 respostes
 1. Sandra Liébana
  Sandra Liébana says:

  Nosaltres hem tornat avui de thailandia, amb la por que ens anulesin els vols, ens hem trobat molts espanyols amb les mateixa incertessa de que quan siguessim al aeroport no poguessim volar o entrar al país. També tinc que dir que hem arrivat al Prat i en cap moment ens han mirat la temperatura, cossa que a Thailandia i a Doha si u han fet, hi ha més control a l’estranger que no pas aquí,que trist…avegades penso pue estem en un país tercer mundista..

  Respon

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Leave a Reply