6 consells per viatjar d'una manera més ètica i sostenible - Catalans pel món

Segur que coneixes la història de la dona nepalesa que cridava a una turista britànica i al seu fill per queixar-se del preu d’un te en una zona rural, al bell mig de l’Himàlaia. La turista va penjar un vídeo que es va fer viral el 2018 i que va donar la volta el món, generant molta controvèrsia i fent que molta gent es posicionés a un bàndol o a l’altre. Siguin quins siguin els fets, pots estar ben lluny d’una situació semblant pensant com viatjar d’una manera més ètica i sostenible. Aquí tens alguns tips per respectar el planeta, els animals i les persones quan estàs lluny de casa:

 1. Parla amb els locals i respecta la seva cultura. Les cinc paraules bàsiques del respecte quan viatges són “hola”, “adéu”, “si us plau”, “gràcies” i “ho sento”. Intenta aprendre-les en l’idioma que predomini al país on viatges. Recorda que l’anglès no és suficient en alguns destins! Una altra bona pràctica és fer una petita recerca sobre la cultura del país, sobretot per conèixer quina és la forma més respectuosa de comportar-te. Provocar el menor impacte cultural possible és molt important, i encara més quan hi ha la religió implicada.
 2. Fes algun tipus de voluntariat. Viatjar és més que visitar monuments i menjar plats deliciosos. Mentre descobreixes un país o ciutat, pots oferir la teva ajuda a protectores d’animals, orfenats o altres entitats solidàries.
 3. Redueix el teu consum de plàstic i recicla. Fica a la motxilla una bossa de roba per les compres, una tassa reutilitzable per demanar begudes per endur i una ampolla d’aigua que puguis reomplir. Si estàs a un país on no és recomanable beure aigua de l’aixeta, compra una garrafa i omple la teva ampolla cada matí abans de sortir a explorar!
 4. Compra local i de segona mà. És gairebé inevitable fer compres quan estàs lluny de casa, sigui per necessitat o per simple capritx. Evita les grans marques i busca botigues de dissenyadors, comerciants locals i artesania que no pots trobar a Catalunya. Comprar productes de segona mà també és una molt bona opció, ja que serà més barat i, sovint, col·laboraràs amb ONG que ajuden a persones i famílies amb necessitats econòmiques i socials. Regateja si és típic, però no ho facis amb duresa ni abusis de la generositat de l’altra persona.
 5. Menja i dorm d’una forma més autòctona. A molts països, trobaràs l’opció de dormir a cases particulars o gestionades a través de plataformes com Airbnb, una opció amb la qual ajudaràs a moltes famílies i sortiràs del circuit multimilionari dels grans hotels. També pots fer una recerca prèvia d’on són els mercats i restaurants de cuina local. Evitant les grans multinacionals, col·laboraràs amb l’economia del país i menjaràs molt més bo, sa i de proximitat.
 6. Evita l’explotació animal i pregunta’t si les activitats que estàs planejant són o no ètiques. Vols fer un passeig damunt d’un elefant o visitar una reserva? Abans, informa’t de si aquests animals estan ben alimentats i hidratats, de si viuen en bones condicions, si pateixen tortures o, fins i tot, si la teva visita pot suposar-los un impacte negatiu.

Vols més idees i recursos per viatjar ètica i sosteniblement? Segueix l’etiqueta #zerowastetravel a Instagram i inspira’t amb les solucions tan pràctiques que ens aporten altres viatgers i viatgeres.

Quines són els teus petits grans canvis per respectar el planeta i les diferents cultures quan viatges? Ens encantarà conèixer-los! Comparteix-ho amb nosaltres deixant un comentari.

3 respostes
 1. Anna
  Anna says:

  Atenció al missatge de fer voluntariats en orfanats o protectores. És una bona idea però hi ha organitzacions que utilitzen la bona voluntat de la gent per fer-los pagar molt car per anar donar classes d’anglès O del que sigui durant 2-3-4 setmanes a nens que no necessiten i que alimenten quanun circuit molt però que molt lucratiu. Quan el que s’hauria de fer és pagar un professor de veritat era aprendre realment el que cal als nens. I això només és un petit exemple. Si veieu noms com Projects Abroad, fugiu i no doneu ni un duro! Busqueu organitzacions publiques O ONG a través dels ajuntaments O centres d’informació de joves.

  Respon
  • Catalanspelmon
   Catalanspelmon says:

   Hola, Anna,
   Som conscients que els voluntariats sovint presenten contraindicacions. Ja que has fet aquest comentari hem decidit, en breu, fer un article sobre els voluntariats al món. Explicant tot el que cal tenir en compte per poder aportar valor allà on anem i en cap cas restar, o perjudicar, encara que sigui amb la millor de les intencions. Ho treballarem. Gràcies pel teu comentari!

   Respon

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Leave a Reply