Turisme responsable - ObjetivoBienestar

El turisme i el medi ambient són compatibles si viatgem amb responsabilitat. Hem de ser generosos amb nosaltres i amb la resta d’éssers vius, esforçant-nos perquè l’únic rastre que deixem en el planeta sigui positiu. Viatjar des de la consciència ecològica i sostenible és un exercici que ens serveix per reflexionar: Quin impacte poden tenir els nostres viatges? Aquests modifiquen l’entorn? En quina mesura ho fan? Podem reduir tot això?

La resposta a aquesta última pregunta és SÍ! En aquest article compartim unes idees petites i senzilles per respectar el món verd. 

1.EVITA ELS DESTINS D’ALTA CONCENTRACIÓ TURÍSTICA

El sobreturisme, de l’anglès overtourism, és l’explotació descontrolada dels recursos turístics. Degrada els espais naturals i devalua els recursos culturals. Busca destins alternatius o fuig de les èpoques de major concentració, disminuint, així, l’estacionalitat de la destinació. Tots hi sortim guanyant: menys impacte en el medi ambient i menys aglomeracions en les teves vacances!

2. TRIA L’ALLOTJAMENT I EL TRANSPORT MÉS SOSTENIBLE

És important tenir en compte el tipus de desplaçament i d’estada. Pel que fa al desplaçament, hi ha pàgines web que calculen la petjada ecològica del viatge. Així pots saber amb quin mitjà de transport és millor viatjar. De la mateixa manera que també hi ha buscadors que mostren els hotels certificats com ecològics (n’hi ha al voltant de 140 al món). I què et sembla anar més enllà? Càmping, cabanes i, fins i tot, estades en famílies locals. 

3. CAMINA O UTILITZA LA BICI SEMPRE QUE PUGUIS

I després, per conèixer el destí, quina millor manera que caminant o en bicicleta i generant zero emissions de CO2! Agrupacions com ara CicloLista ofereixen informació sobre rutes amb bicicleta a molts països. Segur que caminant o amb bici descobreixes racons que d’altra manera mai hauries trepitjat! Tanmateix, si amb aquesta opció no pots arribar al destí, pots utilitzar transport públic. Sense deixar de mencionar la moto i cotxe híbrid o elèctric, cada vegada més habituals.

Viatjar amb bicicleta | Font: intermundial.es

4. REDUEIX, REUTILITZA I RECICLA

És la regla de les 3 erres. Elimina l’únic ús! Promou els envasos i estris reutilitzables. Ocupen poc espai i els pots transportar en una bossa o motxilla pràctica, independentment de si vas a la muntanya o a la ciutat. Ser responsable amb el medi ambient ha d’estar de moda. 

Què us sembla si posem de moda demanar als bars o restaurants que ens omplin la nostra ampolla reutilitzable amb la beguda que ens vingui de gust? 

5. INFORMA’T ABANS SOBRE ELS PROJECTES DEL LLOC

Pots contactar amb fundacions locals que busquin equilibrar les activitats turístiques que es realitzin al lloc amb l’economia d’aquest. I, amb associacions que protegeixin la fauna i la flora, per evitar les màfies que esclavitzen els animals per fer diners. 

T’animes a posar en pràctica tot això?

Deixa’ns als comentaris quina és la teva proposta amigable amb el medi ambient en el teus viatges.

0 respostes

Deixa una resposta

Vols unir-te a la conversa?
No dubtis a contribuir!

Leave a Reply